5 Contour en Highlighting Tips die Iedereen Zou Moeten Kennen

1. KEN DE BEGRIPPEN


Ergens succesvol in zijn is onmogelijk als je niet exact weet waar het over gaat. Om te beginnen bedoelen we met contouren, schaduwen op het gezicht maken door te omlijnen om de gewenste look te bekomen. In het gelaat helpen schaduwen om specifieke gebieden te definiëren. De techniek van contouren geeft je gelaat een gebeeldhouwde look die je neus slanker, je voorhoofd kleiner en je jukbeenderen spitser kan doen lijken zonder dat je hiervoor een operatie hoeft te ondergaan. Laten we het nu over highlighting (= oplichting) hebben. Highlighting is het tegenovergestelde van contouren. In plaats van schaduwen, voegt deze techniek licht toe aan ons gelaat. Wanneer je een highlight aan je gezicht toevoegt, wordt het als het ware “naar voren gebracht” en zorg je ervoor dat dit gezichtsgebied er uitspringt. Denk hierbij maar aan J-lo.

 

2. CONTOUR – EN HIGHLIGHTING COSMETICATOOLS DIE JE NODIG HEBT

Er zijn verschillende soorten tools die je kan gebruiken om de technieken van contouren en highlighting toe te passen. Laten we beginnen met de make-up borstels. Er bestaan verschillende soorten borstels die je voor de applicatie van je producten kunt gebruiken. Het is niet aan te raden te bezuinigen op de aankoopprijs van borstels. Ga op zoek naar kwasten van goede kwaliteit die een hele tijd meegaan, opdat je product mooi en zuiver op je gelaat aangebracht kan worden. Voor contouren zijn er meerdere geschikte kwasten op de markt, elkeen met een lichtjes verschillend resultaat na het aanbrengen. Een hoekige contourborstel zorgt voor perfect uitgelijnde contouren terwijl een kleine contourborstel juist voor een meer gebeeldhouwde look zorgt.

We raden aan de kleine contourborstel enkel te gebruiken wanneer je kleinere gedeeltes van het gezicht naar voren wilt brengen. Denk hierbij aan de zijkanten van de neus en de onderlip. De hoekige contourborstel daarentegen is geschikt voor de jukbeenderen om die mooie lijn die we allemaal zo graag willen, te creëren. Kabuki-kwasten bijvoorbeeld zijn uitermate geschikt voor het mengen van contouren, om strenge, ruwe lijnen te voorkomen. Voor highlighting, verkiezen we dan weer waaierborstels, die de exacte hoeveelheid highlighter opnemen om je wangen er stralend te doen uitzien.

3. SOORTEN PRODUCTEN

De hoeveelheid verschillende producten die er bestaan voor contouren en highlighten kan nogal overweldigend zijn maar wij zijn hier om je een overzicht te bieden. Wat betreft contouren, is de meest basic contour een poederbronzer. Hij is makkelijk aan te brengen en nog gemakkelijker te mengen. De volgende stap is een crème of een crème van poedercontour, die een meer gedefinieerde en gebeeldhouwde look creëert, maar dit vergt iets meer werk om te mengen dan de poederbronzer. Crème bronzers kunnen voorkomen in tubes, waardoor je meer controle hebt over de applicatie, of in een make-up paletje, in dit laatste geval moet je een contourborstel gebruiken voor de applicatie. Het voordeel van een crème bronzer in een make-up paletje is echter dat je meer controle hebt over de hoeveelheid en intensiteit van de kleur die op je gelaat komt.

Een andere manier om te contouren is door een stick-concealer te gebruiken die verschillende tinten donkerder is dan je eigen huidskleur. Wat highlighters betreft, zijn deze producten voor jou beschikbaar. Je kunt kiezen tussen een glanzende highlight poeder of een crème (in een tube, compact of in een paletje). Net als bij het contouren, kan je ook highlighten met een crème of vloeibare concealer die een paar tinten lichter is dan je eigen huidskleur.

4.WAAR AAN TE BRENGEN

Als het gaat om contouren, weten veel mensen niet op welke gezichtsdelen ze deze techniek precies moeten toepassen. Je weet waarschijnlijk wel dat de belangrijkste plaats voor contouren de jukbeenderen zijn, toch zijn er ook nog verschillende andere plaatsen waarop de techniek van contouren kan worden toegepast. Een manier om de zijkanten van je gelaat te benadrukken voor contouren, is door een nummer “3” te maken met je bronzer, met de eerste ‘bobbel' van het nummer de zijkant van je voorhoofd zijnde, de tweede je jukbeen en de derde de zijkant van je kin. Ook kan je de zijkanten van je neus contouren om deze slanker te doen lijken.

Contouren aanbrengen onder je onderlip kan je lippen voller doen lijken vanwege de schaduw. Ook de bovenkant van je voorhoofd kan je contouren, vlakbij je haarlijn, om je voorhoofd kleiner te doen lijken. De beste manier om erachter te komen waar je precies kan contouren, is door te experimenteren en te zien wat wel en niet werkt voor jou. Wat betreft highlighten, is de belangrijkste plaats direct boven de jukbeenderen, aangezien we daar steeds de voornaamste contouren aanbrengen. Andere plaatsen die we kunnen doen oplichten zijn de Cupido’s boog (= het midden van de bovenlip), het stukje huid onder het midden van de neus, het stukje huid onder het wenkbrauwbot en het midden van de kin.

5. TIPS VOOR BETERE HIGHLIGHTING EN CONTOURING

Als je een rond gezicht hebt, is het aan te raden op een net iets andere manier te highligten en contouren. In plaats van rechtstreeks je jukbeenderen te omlijnen, is het beter te kiezen voor een contour langs de zijkanten van je wangen zodat het je gezicht naar beneden trekt en het daardoor minder rond lijkt. Voeg vervolgens blush toe waar je normaal gezien bronzer zou toevoegen (op de jukbeenderen). Licht het gebied onder je ogen en het midden van je kin op met lichte schaduwen (geen glans).

Voeg blush toe tussen je highlight en je make-up basis om een perfecte kleurovergang te creëren. Het is een veelvoorkomend misverstand dat je de blush altijd direct bovenop de basis moet aanbrengen. Breng hem in plaats daarvan aan boven de basis, meng en breng dan highlighter aan boven de blush.

Als je je jukbeenderen wilt opheffen, dien je de contour direct onder de jukbeenderen toe te passen, zodat deze omhoog komen. Daarna kan je je blush en/of highlighter op het naar boven gebrachte jukbeen aanbrengen.