9 dingen die kunnen Gebeuren wanneer je Vuile Make-up Borstels Gebruikt

1. Je poriën kunnen verstopt geraken.

Het is belangrijk dat je je gezicht zo weinig mogelijk aanraakt met je vingers wanneer je make-up aanbrengt maar wanneer je make-up borstels vuil zijn, kan dit toch nog leiden tot een acne-uitbraak. “Als je je make-up borstels niet vaak genoeg reinigt, verspreid je vuil en bacteriën van je gezicht naar je make-up, en weer terug naar je gezicht” legt Laramie, professionele make-up artiest en oprichter van Book Your Look uit. “Als je last hebt van een acne-uitbraak en al alles geprobeerd of uitgesloten hebt, is het mogelijk dat je make-up borstels de oorzaak zijn”.

2. Je zou een stafylokokkeninfectie kunnen oplopen.

“Door dagelijks gebruik, kunnen dode huidcellen, vuil, oliën, smet en bacteriën zich opstapelen in je make-up borstels,” legt Dr. Debbie Palmer uit, dermatoloog en medeoprichter van Dermatology Associates of New York. “Deze bacteriën kunnen stafylokokken, streptokokken, e coli, schimmels en virussen zijn.” Lijkt je dit vergezocht? Een Australische vrouw heeft een stafylokokkeninfectie opgelopen na een make-up borstel uit te lenen aan een vriendin waardoor ze verlamd raakte in haar benen en armen.

3. Je make-up zal er slechter uitzien.

We gebruiken make-up borstels in de eerste plaats om onze make-up soepeler aan te kunnen brengen dan wanneer we onze vingers hiervoor zouden gebruiken. Maar als de kwasten reeds besmeurd zijn met aangekoekt vuil van vorige week, hoe kunnen ze dan de make-up van vandaag correct en zuiver aanbrengen?

4. Je zou een ontsteking van het oogbindvlies kunnen oplopen.

Conjunctivitis, of ontsteking van het oogbindvlies, kan zich verspreiden door cosmeticaproducten, waaronder make-up borstels, uit te lenen. Hoewel deze aandoening in tegenstelling tot de stafylokokkeninfectie, een veel voorkomende en niet-dodelijke infectie is, is conjunctivitis toch iets dat je wellicht wil vermijden.

5. Je huid kan geïrriteerd geraken.

De ophoping van al dat vuil en al die ongure bacteriën kunnen leiden tot stijvere borstelharen en dit kan een erg negatieve impact hebben op de staat van je huid. Een onzuivere huid heeft steeds meer make-up nodig om te camoufleren – een straatje zonder einde.

6. Je verspilt je geld

Goed onderhouden make-up borstels gaan langer mee, zo simpel is het. Laat je zuurverdiende geld niet verloren gaan – reinig je tools regelmatig!

7. Je loopt het risico je wimpers uit te trekken

Het krullen van je wimpers zorgt voor een enorm verschil in je look maar stel je voor wat er zou gebeuren als je wimperkruller nog vol zit met plakkerige mascara van de afgelopen dagen. Erger nog: overgebleven stukjes mascara kunnen klontjes en brokken veroorzaken in je wimpers.

8. Je loopt het risico meer rimpels te krijgen
Dat klopt – een andere slechte gewoonte die bijdraagt aan het ontstaan van rimpels. “Vuile make-up borstels kunnen de huid blootstellen aan oxidatieve stress door vrije radicalen wat een afbraak van collageen en elastine veroorzaakt. Dit leidt dan op zijn beurt tot vroegtijdige veroudering” legt Dr. Palmer uit!

9. Je zou insecten kunnen aantrekken.
Ja, beste mensen, als je geen zorg draagt voor je tools, zou je net als Stevie Miller, wiens video van haar make-up spons met insecten in eerder dit jaar viraal ging, kunnen eindigen. Als je ooit op zoek bent naar een reden om je make-up borstels schoon te maken, laat dit dan de reden zijn.